Sendvič je brz i ukusan obrok, koji svi volimo. Bilo da govorimo o doručku, međuobroku, večeri, obroku u školi ili na poslu, sendvič je jedna od najpraktičnijih i najpopularnijih opcija. Iako ga svi volimo, moramo priznati da sendvič ipak u najvećem broju slučajeva bude uzrok nakupljanja kilograma i prekomjernog unosa kalorija. Između dvije šnite kruha se može pronaći zaista svašta i vrlo je lako kreirati omiljeni obrok s pregršt kalorija. Rješavanje problema viška kilograma često se povezuje sa izbacivanjem određenih namirnica, pa se tako i sendviči vrlo često nalaze na popisu zabranjenih obroka. Takvim pristupom prehrani često dolazi do problema i mučenja sa "zdravom" hranom i maštanjem o nezdravoj hrani, što u konačnici rezultira neuspjehom i povratku lošim navikama. Pravilnim pristupom prehrani potrebno je razmišljati o cijeldnevnom unosu kalorija, proteina, ugljikohidrata i masti. Nije potrebno izbacivati niti jednu namirnicu iz prehrane, ali je izuzetno važno imati dobro organiziran plan kako bi sve imalo smisla.

RAZLIKA IZMEĐU ZDRAVOG I NEZDRAVOG SENDVIČA

Kada govorimo o sendvičima, onda je izuzetno važno razmišljati o pojedinačnim namirnicama s kojima kreiramo sendvič. Ako u sendvič stavimo bijeli kruh, majonezu, parizer i masni sir onda ćemo sigurno napraviti masnu kalorijsku bombu, koja će uz mast, biti bogata i lošim ugljikohidratima i prekomjernom količinom soli. Ako ste pomislili da i za takve sendviče ima nade, ipak ništa od toga. Ali, sendvič može biti još boljeg okusa, izgleda i savršenog nutritivnog sastava ako se malo potrudite, ili kopirate ono što smo vam mi pripremili.

  • ŠPINAT, ŠAMPINJONI I ZAČINJENI POSNI SIR
  • CHERRY RAJČICA, RIKOLA I ZAČINJENI POSNI SIR
  • GUACAMOLE, KAJGANA I SEZAM
  • GUACAMOLE, KUHANO JAJE I LAN

KAKO KREIRATI ZDRAV SENDVIČ

Koristitite kruh napravljen od raženog, heljdinog ili zobenog brašna. Ako imate vremena i volje, najbolje je da ga napravite sami i budete sigurni što ste sve stavili u recept. Kada imate dobru bazu, onda se fokusirajte na to da odaberete proteinsku namirnicu poput jaja, posnog sira, purećeg i pilećeg bijelog mesa ili pak lososa i tune, koja će biti nositelj nadjeva vašeg sendviča. Nakon proteina, igrajte se s okusima i bojama raznog povrća i napravite svoj omiljeni sendvič. Razmišljajte o tome što nosite na posao kao obrok i još važnije što vaša djeca jedu na odmoru u školi. 

Sendviči mogu biti superhrana, samo je važno misliti na odabir namirnica.


Ključne riječi: sendvič, zdravlje, međuobrok, fitness, škola, obrok

Broj pregleda: 727