Transformacija, tu riječ najčešće čujete kada pričamo o fitnessu i rekreaciji. Svi tu riječ povezuju sa našim fizičkim izgledom što je i točno, no da nekoga pitate na šta misli uvijek bi Vam rekao da to znači da netko želi smršaviti/smanjiti potkožno masno tkivo ili povećati mišićnu masu. Transformacija je puno širi pojam i nije jedino značenje ovo na šta svi mislite. Kada pričamo o transformacijama pričamo o promjenama fizičkog stanja tijela tj. izgleda neke osobe, bez obrzira da li se radi o prekomjenroj tjelesnoj težini ili pak lošem držanju tijela.

U mom poslu transformacije se odnose na promjene fizičkog izgleda tijela ali ponajviše u zdravstvenom smislu. Šta bi to trebalo značiti? Mnogi od Vas su čuli i znaju za promjene i probleme sa kralježnicom (skoliza, kifoza, itd.) i problemima sa koljenima (koljena idu prema unutra X ili prema van O). Kod tih osoba kada napravimo i male pomake to su velike transformacije za njih. Takve promjene su zapravo promjene radi zdravstvenog stanja klijenta i pokušaja da osobu dovedemo u pravilno držanje tijela. Osim zdravstvenog unaprjeđenja, promjena posture tijela na bolje ili ispravljanje problema s koljenima uvelike utječe i na promjenu fizičkog izgleda osobe.

Jako puno ljudi ima problema s leđima koja su vidna i zbog kojih se skrivaju iza velikih širokih majica. S čime sada to povezujete? Naravno s osobama koje imaju problema s kilažom. S gledišta trenera to je jednaka transformacija koju pokušavamo postići kod klijenata jer jednako utječu na osobe, na njezin fizički izgled ali i na njezino psihičko stanje, a ponajviše na zdravlje. Mnoge osobe koje imaju zdravstvenih problema koje mogu biti urođene ili stečene, također se moraju puno namučiti da postignu svoju transformaciju. Ove transformacije su puno duže i fizički i psihički zahtijevnije. Klijentima mijenjamo i najsitniji detalj u njegovom životu, ulazimo u privatni život osobe jer joj pokušavamo pomoći i kada nas nema pored nje. Pokušavamo mijenjati osobi sve navike koje ima a s kojima narušava držanje tijela. To su ponajviše transformacije radi zdravstvenog stanja osobe jer se struktura tijela mijenja, mnogi dijelovi tijela prestaju biti funkcionalni i smanjuje im se mobilnost. Znamo da bi mogli normalno živjeti i baviti se svim svojim aktivnostima prvenstveno moramo moći držati tijelo u pravilnom položaju stoga ovo je jako kompleksno i zahtijevo kako za klijenta tako i za trenera koji se time bavi.

VJEŽBANJE - PUT DO BOLJEG IZGLEDA

Najveći izazov počinje kada krećete vježbati s osobom koja je došla radi takve transformacije. Osoba je željna jakih treninga na kojima će se puno iznojiti i umoriti no dobiva skroz drugačiji tip treninga. Trening postaje težak i to fizički i psihički. Osobe moraju biti 100% koncentrirane na svoje tijelo i pokrete koje izvode. Svaki pokret mora imati točan smjer i svrhu, točnu jačinu i aktivaciju mišića. Ponekad zbog užurbanosti naših života mnogi put osobe dođu umorne i nemogu se koncentrirati, no ni to nikada nije prepreka za ovaj trening. Ogledalo postaje „najbolji prijatelj“ u kojem vidite i najsitnije pomake u svome tijelu, a uz pomoć trenera koji zna to raditi i osoba napokon vidi da može izgledati bolje tj. da se može držati uspravnije. Svaki pomak na bolje je pomak u bolje zdravlje i u povećanje samopouzdanja. Neke vježbe postaju lagane, no to znači da postižemo napokon ransformaciju.

Često u svom poslu mogu čuti kako osobe koje gledaju takve treninge misle da su vježbe lagane i nažalost ne vide svrhu, no odgovor klijenta s kojim vježbam uvijek bude isti: da sam barem ja kao ti pa ne moram ovo raditi. Ta rečenica je najveći motiv i želja za radom koji mene pokreće jer smisao svih nas je da smo svi isti i da svi možemo sve raditi stoga toj osobi pokušavam što prije pomoći. Sreća koju dobijete od osobe kojoj pomažete radi unaprijeđenja zdravstveog stanja je najveće priznanje koje možete dobiti.


Ključne riječi: kineziterapija, postura, kifoza, skolioza, zdravlje, rehabilitacija,

Broj pregleda: 648