Transformacija je pojam koji ima određenu težinu i vrijednost, te na neki način izaziva divljenje i respekt kod gledaoca. Iza svake uspješne transformacije stoji puno rada, truda, odricanja i posvećenosti, ali isto tako mnoštvo remetećih faktora koji se svakodnevno pojavljuju. No ipak, prije svega,  iza svake uspješne transformacije stoji dobar plan, program i motivacija koja pomaže da se svladaju sve prepreke na putu do konačnog cilja!

Transformacija nije samo promjena fizičkog izgleda, već ima ogromni utjecaj na promjenu svakodnevnih navika, funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, odnosno kondicijskog stanja, također dovodi do značajnih promjena u porastu samopouzdanja, podiže razinu sreće i zadovoljstva, što u konačnici rezultira unaprjeđenjem zdravstvenog statusa! Da bi se ostvarila kvalitetna transformacija, potrebno je kroz određeni vremenski period biti discipliniran i dosljedan planu i programu, što u konačnici daje puno vrjedniji rezultat od same fizičke promjene.

 

TRENING MORA BITI INDIVIDUALIZIRAN

Svaka osoba počinje svoju transformaciju iz druge početne pozicije i vrlo je važno da trening bude pravilno usmjeren, kako bi u konačnici bio maksimalno efikasan. Bez obzira što većina ima sličan konačni cilj, to ne znači da postoji univerzalni trening koji dovodi do određenog cilja. Nakon utvrđivanja inicijalnog stanja klijenta, počinje kreiranje individualiziranog plana i programa koji je specifičan za osobu koja ga provodi. Ovisno o spolu, dobi, početnom stanju utreniranosti, antropološkim karakteristikama, razini tehničke usvojenosti vježbi, pa čak i razinom prethodne sportske i rekreativne aktivnosti i poslu kojim se osoba bavi, određujemo koji je trening idealan za našeg klijenta.

Bez obzira da li je konačni cilj mišićna hipertrofija ili mršavljenje, svaki plan i program se sastoji od kombinacije različitih tipova treninga, samo u različitim omjerima. Uvijek je potrebno raditi vježbe, maksimalne, submaksimalne i repetitivne snage, trening za razvoj mišićne izdržljivosti ili pak aerobni trening, samo je važno odrediti pravilne omjere i usmjeriti ga osobi sa kojom se radi transformacija. Jedino ovakvim pristupom treningu možemo maksimalno efikasno iskoristiti trening.

PREHRANA JE STVAR DISCIPLINE

Pravilna prehrana je vrlo važan segment bilo koje tjelesne transformacije. Niti jedan trening u rekreativnom vježbanju ne može kompenzirati lošu prehranu i nerealno je očekivati bilo kakav rezultat ukoliko trening i prehrana nisu pravilno usmjereni i dobro povezani. Dobar balans prehrane i treninga dugoročno unaprjeđuje zdravstveni status i gradi kvalitetan rezultat i zdravo i lijepo tijelo. Bilo kakav ekstreman pristup prehrani, stroge dijete i prehrambeni trikovi za postizanje brzih rezultata nisu dobar i zdrav pristup, te nikako ne mogu izgraditi dugoročno održiv fizički izgled.

Prehrana koja daje rezultat zahtjeva dugoročnu prilagodbu i kontinuirano provođenje. Takav pristup zahtjeva ogromnu disciplinu u početku, koja nakon nekog vremena postaje zdrava navika za cijeli život. Najveća promjena koja se događa u odnosu na stare prehrambene navike je planiran pristup prehrani. Obroci moraju biti pravilno posloženi i važno je unaprijed znati što je na dnevnom jelovniku. Na taj način tijelo u svakom trenutku dobiva sve što mu je potrebno. S vremenom, takav pristup prehrani postaje navika i zapravo vrlo jednostavno svakodnevno balansiranje i jednostavno održavanje rezultata.

ODMOR JE VAŽNIJI NEGO MISLITE

Da bi bilo koji trening bio efikasan i osigurao napredak, potrebno se oporaviti od prethodnog treninga koji ste odradili. U protivnom dolazi do pretreniranosti, kroničnog umora, nedovoljnog vremena za rast mišića i zapravo uz puno truda može doći do minimalnog ili nikakvog rezultata. Vrhunski sportaši ovaj segment mogu kvalitetno provesti i poštovati jer osim treninga nemaju drugu važnu obavezu na kojoj mogu trošiti energiju. U rekreativnom procesu je ovaj segment puno kompleksniji jer većina ljudi ima posao i svakodnevne aktivnosti koje mora odraditi. Što je veći tempo, to je teže oporaviti tijelo između 2 treninga. Prva i osnovna stvar na koju se može i mora otjecati je san. Potrebno je spavati minimalno 7h kako bi taj segment kvalitetno iskoristili i oporavili tijelo za novi dan. Ovisno o dnevnoj aktivnosti, potrebno je odrediti količinu tjednih treninga. Trening može biti 2-6 puta tjedno i ovisno o svim faktorima potrebno je individualizirati i prilagoditi program svakom klijentu. Nije dobro razmišljati na način da je više treninga bolje, već na način da je potrebno naći optimalan broj treninga za svaku osobu. Jedino ovakvim pristupom dolaze rezultati.

HIDRACIJA TIJELA IZBACIT ĆE VIŠAK VODE IZ TIJELA

Osim odmora između treninga, hidracija tijela je drugi važan, ali nažalost često zapostavljen faktor. Jednako koliko je važan trening i pravilna prehrana, toliko je važan i adekvatan unos vode kroz dan. Naravno, unos tekućine je također potrebno individualizirati, no vrlo čest problem većine rekreativaca je nedovoljan unos tijekom dana. Nedovoljnim unosom vode, tijelo počinje čuvati ono što dobiva i dolazi do nakupljanja vode, što može vizualno izgledati kao višak masnog tkiva. Da bi se izbjegao efekt zadržavanja vode u organizmu, potrebno je postepeno pojačati unos vode. Naravno, važno je da unos bude 0,5l -1l više u odnosu na prije, kako bi se tijelo maksimalno prilagodilo i pozitivno iskoristilo pojačan unos vode. 

SUPLEMENTACIJA NIJE POTREBNA SVIMA

Dodatci prehrani su postali segment koji se često navodi kao neizostavni sastojak bilo koje transformacije ili sportskog rezultata. Rekreativci formiraju svoje mišljenje o suplementima na temelju reklama u kojima vrhunski sportaši prenose riječi raznih kompanija  i raznoraznih priča koje mogu čuti po fintess centrima od drugih trenera i rekreativaca. Neki povezuju dodatke prehrane sa steroidima i nedozvoljenim sredstvima, drugi pak misle da bez dodataka prehrani nema rezultata, no zajednička točka svima je upravo nedovoljno poznavanje materije.

Dodatci prehrani mogu pomoći u procesu transformacije, ali je vrlo važno prilagoditi suplementaciju osobi s kojom se radi. Puno je faktora koji utječu na to da li su suplementi potrebni ili ne, poput tjelesnog tipa osobe i kompletne inicijalne dijagnostike tijela. Vrlo je važno stručno savjetovanje sa nutricionistom koji će preporučiti najbolju opciju za određenu osobu i efikasno utjecati na transformacijski put. U protivnom je vrlo vjerojatno da ćete baciti puno novca i izgubiti jasnu sliku o cijelom procesu, te se u potpunosti fokusirati na suplemente i tražiti rješenje svojih problema u suplementima.   

 

Transformacija je put koji će vas učiniti boljom i zdravijom osobom, koji će osim fizičkog izgleda utjecati na dugoročnu promjenu navika i zdravlje. Takav pristup transformaciji daje značajan i pravi rezultat, koji osnim dvije uspoređene slike ima cijelu priču i motivaciju za cijeli život.


Ključne riječi: transformacije, mršavljenje, trening, mišići, kondicija, zdravlje

Broj pregleda: 547