Palačinke su jelo koje svi obožavaju. Palačinke ne poznaju naziv obroka, odlične su kao doručak, međuobrok, desert ili pak obrok u pola noći. S palačinkama ćete oduševiti djecu, prijatelje, roditelje, ma svi ih vole. Nažalost, klasične palačinke u kombinaciji sa čokoladnim namazima i pekmezima nisu najzdravija opcija, pune su praznih kalorija i šećera i nikako se neće uklopiti u fitness plan prehrane.

Upravo zato smo odlučili napraviti zdravu verziju palačinki, koje se mogu konzumirati svakodnevno i najbolji su prijatelj bilo kojeg plana prehrane. Brza i jednostavna priprema, fenomenalan okus (meni bolji od klasičnih) i nutritivno odlično posloženi sastojci.

ZOBENE PAHULJICE

Baza zdravih palačinki su zobene pahuljice, koje su jedan od najboljih i najučestalijih sastojaka bilo koje dijete ili plana prehrane. Zobene pahuljice su bogate ugljikohidratima (62g UH na 100g) s niskim glikemijskim indeksom i čak 7g vlakana. Niski glikemijski indeks karakterizira namirnice koje ne utječu na naglo podizanje razine šećera u krvi, postepeno puštaju energiju i održavaju tijelo u određenom balansu. Jako je malo ugljikohidrata koji imaju ovako kvalitetan sastav i upravo zato su zobene pahuljice sastavni dio bilo koje zdrave prehrane.

JAJA

Osim zobenih pahuljica, jedan od osnovnih sastojaka naših palačinki su jaja. Jaja su bogata proteinima,   zdravim masnoćama, te vitaminima A i B, koji su odlični za kožu, zdravlje mozga, mišića i funkciju jetre. Osim toga, jaja su za razliku od mesa, puno lakše probavljiv izbor proteina i svakako dobra zamjena u nekim obrocima.

PROTEIN

Treći ključni sastojak zdravih palačinki je protein u prahu. Proteinski prah s okusom vanilije će podići okus cijelog recepta, dati određenu slatkoću i gustoću smjesi, te će uz minimalno kalorija poboljšati nutritivni sastav u korist proteina. Proteini su izuzetno  važan makronutrijent, koji mora biti sastavni dio većine obroka u danu. Bez adekvatnog unosa proteina i svih esencijalnih I neesencijalnih aminokiselina, nema niti mišićnog rasta niti obnove svih ostalih tkiva u ljudskom tijelu.

 

SVE ŠTO VAM JE POTREBNO

  • 100g zobenih pahuljica
  • 3 jaja
  • 1 banana
  • 30g proteina od vanilije
  • 10g mljevenog lana
  • 3g cimeta
  • 0,5-1dl jogurta
  • 12g praška za pecivo

SAVJETI ZA LAKU PRIPREMU

Sve sastojke stavite u blender ili ih povežite sa štapnim mikserom. Tavu za palačinke zagrijte na srednjoj jačini. Prije pečenja stavite kap ulja, a najbolja opcija za minimalan dodatak masnoće je ulje u spreju. Na tavu stavite deblji sloj smjese, promjera 10ak centimetara. Palačinke pecite 1-2min sa svake strane, ovisno o jačini vatre.

 

UŽIVAJTE U RAZLIČITIM UKUSNIM NADJEVIMA

Zdrave palačinke same po sebi imaju odličan okus i teksturu, no ipak, ukoliko vam dnevni unos kalorija dopušta, moguće ih je oplemeniti sa fantastičnim kombinacijama. Dodajte palačinkama bobičasto voće i grčki jogurt, med i orahe ili maslac od kikirikija, bananu i cimet i uživajte u svakom zalogaju.    


Ključne riječi: recept, zdravlje, doručak, obrok, mršavljenje

Broj pregleda: 1726