Trenerski posao u rekreaciji ali i amaterskom sportu je postao vrlo popularan. Naizgled vrlo zanimljiv posao, pun dinamike, opuštenosti, zabave, a sve to  s mogućnosti da se dobro zaradi. Osim toga, velika prednost trenerskog posla je što može biti dodatna zarada uz vaš stalni posao. Nađete si 2-3 klijenta za individualni trening i uz 1-2 sata dnevno provedenih u teretani zaradite još jednu plaću na mjesečnoj bazi. Pa čak ako ste majstor za marketing, možete se baciti na online trening, kreirati šprancu, pa još više uštedjeti na vremenu i zaraditi laku lovu. Osim što je vrlo atraktivno zanimanje, rekreativni trener danas može biti skoro svako. Bivši sportaši, napredni rekreativci, dame koje je nagradila priroda ili su uložile u „izgradnju“ ključnih atributa, roditelji, djedovi, ma apsolutno svi danas mogu biti treneri. Ipak, važna su dva faktora da bi uspjeli! Morate izgledati bolje od osobe koju trenirate ili morate znati malo više od osobe koju trenirate. Na svijetu nas ima skoro 8 milijardi, tako da ćete nekoga lošijeg sigurno pronaći :)

I tako, malo po malo širi se baza „trenera“ pa čak u nekim fitness centrima možete vidjeti više trenera od klijenata. Al može se i taj problem riješiti jer tada malo bolji treneri mogu trenirati one malo lošije…i tako u krug.

Zašto je uopće potrebno obrazovanje budućih kineziologa? Da li je vlastito iskustvo u određenoj aktivnosti ili sportu dovoljno da bi bili trener i nazivali to svojom profesijom?

FORMALNO OBRAZOVANJE

Iako se trenerskim poslom bave apsolutno svi, ipak se počelo malo gledati tko ima kakav „papir“. Nećete valjda da vas trenira netko bez papira! Ali pošto je kod nas papir samo papir, bilo bi glupo izgubit 5 godina i upisivati fakultet, kad možete biti osposobljeni za 2 dana nekog seminara ili radionice ili ako ste baš, baš zagrizli možete žrtvovati pola godine pa upisati nekakvo učilište. Dobijete papir i možete bez grižnje savjesti u akciju.

Vrlo je zanimljiva problematika o kojoj pišem jer je potencijalnom klijentu jako teško procijeniti nečije znanje ukoliko izuzmemo formalno obrazovanje. Teško je procijeniti znanje i sposobnosti ukoliko se prezentacija trenera temelji isključivo na objavama i lajkovima na društvenim mrežama. Ukoliko vam je potreban trener za trening tada sigurno nećete primijetiti niti jednu njegovi pogrešku unutar treninga, jer da znate, onda vrlo vjerojatno ne bi niti angažirali trenera. Jedini način da budete koliko toliko sigurni je da ipak uzmete u obzir obrazovanje trenera. Ipak će svakodnevno slušanje predavanja unutar 5 godina biti nešto šira baza informacija od 2 dana kratkog seminara. Pa taman da je netko išao uzalud 5g na predavanja, ipak će za prolaz morat naučiti ponešto da bi položio ispit… i tako 60 puta u 5 godina. Vjerujem da to ipak ima malo veću težinu od listanja knjiga, gledanja youtubea i odlaska na poneki seminar. Uvijek volim naglasiti da nije jednako prelistati knjigu i pročitati informacije koje nas trenutno zanimaju i pročitati knjigu 10 puta i naučiti sve informacije koje je netko pametniji od nas formirao u knjigu o određenoj temi. Na takav pristup vas može natjerati samo ispit! Razmislite malo i o tome.

Bez obzira na sve, siguran sam da postoji dosta kvalitetnih trenera bez formalnog obrazovanja, koji su uložili vrijeme u učenje i proučavanje određene tematike. Jednako tako, postoje i treneri s formalnim obrazovanjem koji nisu dovoljno ozbiljno pristupili tematici i raspolažu isključivo informacijama  kojih se sjećaju sa studija. Sukladno tome ne želim biti isključiv u izjavi da je formalno obrazovanje 100% garancija, ali je zakonom brojki puno sigurnija i bolja opcija za odabir trenera.

 

ISKUSTVO

Iskustvo iz određenog sporta, dugogodišnjeg vježbanja u teretani ili prolaska kroz određenu transformaciju velika je pumpa samopouzdanja i poticaj da krenete u trenerski posao. Ako sam ja uspio smršavjeti 30kg u godinu dana, spreman sam da pomognem bilo kome drugome u tom cilju. Jednaka je priča i sa sportom. Većina bivših sportaša, ukoliko ima interes, postaju treneri u  raznim klubovima. Iskustvo je zasigurno komponenta koju ne možemo naučiti i koju ćemo godinama graditi da bi postali trener i nikako ga ne smijemo zanemarivati i omalovažavati. Važno je naglasiti da iskustvo bez znanja može biti samo nabadanje i lutanje koje može, ali u puno slučajeva neće rezultirati kvalitetnim rezultatom.

Smatram da bivši sportaši, a naročito vrhunski moraju imati svoju ulogu u sportu i koristiti svoje iskustvo u segmentima za koje je to ključno. Jednako tako smatram da osobe koje su ostvarile vrhunske transformacije kroz trening mogu biti fantastični motivatori, ali nikako treneri.

Znanje i iskustvo čine savršenog trenera, znanje bez iskustva zahtjeva težak put kroz koji će se trener graditi i jednog dana doći do vrhunske razine, ali iskustvo bez znanja je nažalost samo zavaravanje i lutanje bez cilja.

Na kraju bi volio naglasiti da je ovaj članak isključivo usmjeren svima vama koji ćete jednog dana angažirati trenera. Mislite na svoju sigurnost i zdravlje i igrajte na sigurno :)


Ključne riječi: trener, kineziologija, obrazovanje, sport, zdravlje

Broj pregleda: 1270