Pandemija Covid-19 preokrenula je život u totalno drugačiji, nama nepoznat način funkcioniranja. Velike promjene se događaju iz dana u dan i jednostavno je teško, a u nekim situacijama nemoguće prihvatit novi (nadam se privremeni) način života. Iako je pandemija ugrozila razne segmente života, ja ću se fokusirati isključivo na zdravlje, osnovni i najvažniji segment, od kojega sve kreće.

Zdravstveni status svakoga od nas uvelike ovisi o tome koliko brige i truda ulažemo u vlastito tijelo. Naravno, na neke stvari ne možemo utjecati, ali imamo mogućnost da u velikom udjelu sudjelujemo u izgradnji imuniteta, razvoja sposobnosti i u konačnici poboljšanja psihičkog i fizičkog zdravlja. Jedan od najsigurnijih i najboljih načina je održavanje higijene, redovito vježbanje i fizička aktivnost, zdrava prehrana i kvalitetan, dovoljno dugačak san i odmor. Iako zvuči vrlo jednostavno i svima poznato, mnogima je održanje ova 4 segmenta nemoguća misija, pogotovo u današnje vrijeme.

Da bi ispunili sve uvjete za poboljšanje zdravlja, potrebna je izuzetno visoka svakodnevna motivacija. Teško je odraditi trening, kada za alternativu imate krevet i dobar film, teško je napraviti zdravi obrok, kad možete naručiti pizzu. Sve odluke koje svakodnevno donosimo ovise o tome koliko smo motivirani da živimo jednim težim načinom, koji nam u konačnici donosi dobar osjećaj, izgled, kondiciju i zdravlje. Situacija u kojoj se trenutno nalazimo definitivno uvelike otežava sve faktore koje je potrebno zadovoljiti da bi pozitivno utjecali na zdravstveni status. Nije li apsurdno da u borbi s pandemijom, sami sebi podmećemo nogu i otežavamo izgradnju imuniteta i zapravo svjesno narušavamo zdravlje?

 

TRENIRATI MOŽEMO I BEZ FITNESS CENTARA?

Svako od nas može odraditi trening i biti aktivan u prirodi ili kod kuće. Štoviše, moguće je napraviti fenomenalan trening i održavati svoje zdravlje bez ikakvog problema. Ukoliko niste stručnjak za planiranje i programiranje treninga, postoje online treninzi, youtube i razni primjeri koje svakako možete kopirati i odraditi. Sve to zvuči vrlo jednostavno u teoriji, ali je ipak puno puno teže provesti u praksi. Ono što nedostaje je motivacija, ključan faktor koji nas pokreće. Jedan od najboljih primjera su vrhunski sportaši, koji su u izjavama za vrijeme pandemije rekli da im je izuzetno teško i nemoguće trenirati kada u rasporedu nemaju natjecanje za koje se pripremaju. To nije ništa čudno i u potpunosti razumijem manjak motivacije sportaša, ali kako onda od prosječnog rekreativca očekivati da bude motiviran i fizički aktivan u ovako teškim uvjetima?! Sportašima se teško motivirati za svoj posao i jedini izvor prihoda, a očekujemo da će rekreativci biti motivirani za odabir „težeg“ načina života u trenutnoj situaciji.

Iako sam izuzetno tužan što je donesena odluka da se fitness centri zatvore i da se zabrani organiziran trening, u drugu ruku mi je drago da će ova situacija ipak pokazati važnost i utjecaj kineziologa u našim životima. Tek sada možete vidjeti što u potpunosti dobivate odlaskom u fitness centar, što dobivate organiziranim oblikom vježbanja (grupnom ili individualnom) i koliko je važan odnos s trenerom i atmosfera koja se stvori u pojedinom centru. Cijeli paket koji dobivate s kvalitetnim radom stručnih osoba je u konačnici ono što vas pokreće i daje vam motivaciju da lakše gradite imunitet, kondiciju, izgled tijela i zdravlje. Sada vidite da odlazak u fitness centar osigurava prvenstveno psihički napredak, koji je pokretač svega ostalog. Iako sam se fokusirao na motivaciju, ne smijemo zaboraviti i učenje i usavršavanje pravilne tehnike, pravilnu progresiju i u konačnici sigurnost vježbanja koje dobivate odlaskom u fitness centar i radom pod nadzorom stručne osobe.

Kada malo razmislite, ipak ne možemo trenirati bez fitness centara, barem ne u dužem vremenskom periodu.

KAKO PRONAĆI MOTIVACIJU?

Važno je naglasiti da vas ovim člankom nikako ne želim udaljiti od kućnog vježbanja i treninga, već samo naglasiti da je izuzetno teško i da nam je povratak u fitness centre od velike važnosti. Upravo taj povratak mora biti vaša motivacija da pokušate još malo izdržati u kućnim uvjetima. Razmišljajte na način da će vam svaki trening koji odradite i svaki zdravio obrok koji pripremite uvelike unaprijediti vaše psihičko i fizičko stanje u trenutnoj situaciji. Iako nam puno stvari nedostaje, važno je izvući najbolje od onoga što trenutno imamo i možemo si priuštiti. Kućni ili bolje rečeno samostalni trening nikada neće moći zamijeniti trening u fitness centru, a pogotovo trening uz stručnu osobu, ali trenutno je važno ostati aktivan i imati nadu da ćemo uskoro trenirati zajedno, bez ograničenja.    


Ključne riječi: trening, covid-19, motivacija, kineziologija, karantena

Broj pregleda: 744