Iako sam mislio da nikada u životu neću razmišljati, a ponajmanje pisati članak o hodanju kao treningu, smatram da je nažalost došao i taj trenutak. Stvoreni smo da bi se kretali i težili tome da budemo što duže zdravi i funkcionalni, ali smo s vremenom ipak prvotne prioritete stavili u drugi plan. Trenutno živimo u vremenu u kojem pomoću aplikacija moramo saznati da li smo se dovoljno kretali kroz dan i vrlo često dolazimo do zaključka da nam životni ritam i  tempo ne dopuštaju ostvarenje esencijalnih potreba tijela. Razvoj tehnologije nam je omogućio da nam ukaže na problem, ali je upravo razvoj tehnologije i stvorio problem koji bi nas mogao skupo koštati. Kroz povijest je ljudski opstanak uvelike povezan upravo s razvojem tehnologije, a mnoga otkrića su olakšala život i učinila ljude puno efikasnijima u raznim područjima. Ipak, smatram da smo prešli granicu uštede fizičke energije, a paralelno preopteretili mentalnu komponentu, što je dovelo do narušavanja zdravstvenog statusa.

HODANJE KAO OSNOVNI OBLIK KRETANJA

Kada spomenemo hodanje onda ga povezujemo s našom svakodnevnom aktivnosti, odnosno našim osnovnim oblikom kretanja. Smješno je uopće pomisliti da netko tko dnevno hoda 8 kilometara, može na kraju dana reći da je odradio dobar trening. U konačnici, trening u rekreaciji, ali i sportu možemo definirati kao organizirani oblik vježbanja pomoću kojeg transformiramo motorička znanja i sposobnosti, te utječemo na  sociološke i psihološke komponente rekreativca ili sportaša. Ako je trening organiziran oblik vježbanja, onda mora imati jasno definirano vrijeme trajanja, cilj, dijelove i sadržaj. Hodanje kroz cijeli dan nikako ne možemo nazvati treningom. Iako hodanje kroz dan ne možemo definirati kao trening, podatak o prijeđenim koracima ili kilometrima kroz dan može nam ukazati da li je u dnevni raspored potrebno uključiti nekakav oblik rekreacije.

HODANJE KAO TRENING

Ukoliko je hodanje kao aktivnost osnovni programski sadržaj nekog treninga s jasno definiranim ciljem, tada hodanje možemo nazvati treningom. Iako hodanje zvuči lagano i jednostavno, važno je uzeti u obzir inicijalno stanje osobe koja izvodi trening, uvjete u kojima se odvija trening i sami cilj treninga. Ukoliko za primjer uzmemo pretilu osobu s 50 kilograma viška, tada će hodanje po ravnoj površini umjerenim tempom biti itekakav trening. Ako uzmemo za primjer osobu u odličnoj formi i stavimo joj dodatno opterećenje od 20 kilograma i nagib od 25°, tada će hodanje od 30 minuta biti također pravi izazov i trening. Iako uvijek svi polazimo od sebe i vlastitog stanja, važno je uzeti u obzir da uvijek ima jako puno ljudi koji su u boljoj formi, ali i onih koji su lošijem stanju od nas.

ZAKLJUČAK

Hodanje je prije svega osnovni oblik kretanja i esencijalna ljudska potreba. Jednako kao što moramo disati, piti vodu i jesti, tako se moramo i kretati. Današnji tempo života nam je nažalost uskratio mogućnost da nesmetano zadovoljimo dnevnu potrebu za kretanjem što se uvelike odražava na psihičko i fizičko zdravlje. U trenutku kada osoba ne može zadovoljiti osnovnu potrebu za kretanjem, narušava se zdravstveni status i počinje obavezan rekreativni trening!


Ključne riječi: hodanje, zdravlje, pretilost, rekreacija, trening

Broj pregleda: 820