Jeste li se ikada zapitali što je zapravo fitness? U današnje vrijeme, fitness predstavlja korištenje slobodnog vremena na aktivan način. Sam termin fitness je nastao od riječi be fit što možemo prevesti s biti spreman, biti zdrav, biti u formi. Ako fitness definiramo na taj način, onda bi mogli zaključiti da je fitness zapravo bavljenje bilo kojom tjelesnom aktivnošću i rekreacije ili sporta koja za cilj ima upravo očuvanje i poboljšanje zdravlja. U zadnjih nekoliko godina rekreacija je dosegnula sasvim novu razinu: programi postaju sve zahtjevniji i dostupniji, a vježba i zdrav način života shvaća se sve ozbiljnije. Zašto je to tako? Fitness nam poboljšava niz funkcionalnih, motoričkih i fizioloških sposobnosti za obavljanje svakodnevnih, ali i sportskih aktivnosti. Ukratko, razinu fitnessa (utreniranosti) usko vežemo s razinom zdravlja. Današnjim načinom života postavili smo pred čovjeka niz metaboličkih poremećaja kao što su pretilost, inzulinski poremećaji, hipertenzija i mnogi drugi hormonalni disbalansi koji nam pokazuju kako bavljenje bilo kakvom tjelesnom aktivnošću i promjena načina ishrane smanjuju rizik od kroničnih bolesti. Prema WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) svaka četvrta osoba u svijetu nije dovoljno aktivna, i upravo taj nedostatak aktivnosti povezujemo s glavnim faktorom nastanka bolesti. S druge strane, današnji sedentarni način života nam uzrokuje probleme kao što su posturalni, bolovi u mišićima i zglobovima, i samim tim smanjujemo funkciju lokomotornog sustava u svakodnevnom životu.

KAKO TO SPRIJEČITI?

Aktivan način života koji uključuje oblik rekreacije bar 3 puta tjedno i pravilna prehrana bez razmišljanja su najbolji načini za brigu o zdravlju. Svatko od nas će se složiti da tri puta tjedno može izdvojiti sat vremena i napraviti nešto za sebe. poboljšat će se kvaliteta života, podignut će se razina socijalizacije i povećat će se energija i izlučivanje hormona koji pozitivno utječu na raspoloženje. Konkretni rezultati redovnog vježbanja mogu biti:

  • razvoj energetskih kapaciteta
  • poboljšanje srčane i plućne funkcije
  • razvoj mišićne snage, jakosti i izdržljivosti
  • razvoj koordinacije, brzine, agilnosti
  • razvoj mobilnosti i stabilnosti
  • povećanje mišićne mase
  • jačanje svih koštano-zglobnih i tetivnih sustava u tijelu
  • redukcija potkožnog masnog tkiva i povećanje gustoće kostiju
  • eliminacija stresa i razdražljivosti
  • stjecanje novih poznanstava.

FITNESS PROGRAMI

Ponuda fitness programa raste iz godine u godinu, a postojeći program se unaprjeđuju s ciljem poboljšanja kako bi postali zanimljiviji i davali što bolje rezultate. Svaki pojedinac bez obzira na spol, dob i predznanje može, uz redovito i sustavno vježbanje, vrlo brzo napredovati i uočiti poboljšanja u bilo kojem od gore navedenih segmenata. Upravo ćemo kroz stupanj postignuća u određenom vremenskom razdoblju odrediti djelotvornost nekog programa.

Kada se odlučite za fitness i rekreaciju, a pri tome ste totalni početnik, bilo bi dobro da potražite stručnu pomoć. Danas je internet preplavljen raznim programima treninga i prehrane od strane osoba koje za to nemaju nikakvo pokriće. Često čujem da se trener zapravo bira po fizičkom izgledu, i slažem se da bi svaki trener trebao krenuti od sebe i raditi na sebi da bi ljudima pokazao neko svoje iskustvo, ali fizički izgled nije nešto na što bi prvo trebali obratiti pažnju. Svakako, kad krenete u proces vježbanja s ovim ili onim ciljem, potrebno je da taj plan treninga bude složen prema vama samima, jer smo svi individue i različiti smo.

FITNESS KAO ZABAVA

Kada krene proces fitnessa i rekreacije, poželjno je da ga shvatimo kao vrstu zabave i poboljšanja načina života. Čovjek je biće koje je stvoreno da se kreće i upravo je kretanje preduvjet zdravlja i postojanja. Ako niste zadovoljni izgledom, ili ste umorni i psihički iscrpljeni, fitness je zapravo najbolji način rješavanja vaših problema! Svako prestajanje kretanja za čovjeka predstavlja jedan početak umiranja. Usudila bih se reći da je najvažniji učinak samog treninga onaj osjećaj zadovoljstva nakon treninga koji ima fiziološko-kemijsko objašnjenje i donosi nam pozitivan utjecaj na život, pogotovo ako smo kontinuirani u procesu koji smo odredili. Svaka osoba ima svoj “glavni” razlog zašto se odlučila na proces vježbanja i svaki od njih je ispravan jer vas tjera da se pokrenete i posvetite sebi. Ima li što zabavnije nego nakon cijelog dana ili prije početka radnog dana odraditi nešto za sebe i uživati u tih sat vremena koji su samo za vas?

ZAKLJUČAK

Fitness je sve popularniji u današnje vrijeme i prognozira se da će s godinama taj postotak zanimanja za rekreaciju samo rasti. Današnjim načinom života najmanje mislimo na sebe, i upravo je rekreacija ta koja će nas na trenutak usporiti i “odmoriti” od svakodnevnih obaveza i stresa koji s njima dolazi. Ako niste zadovoljni sami sobom, nećete biti zadovoljni ni sa stvarima i ljudima koji vas okružuju. Budite aktivni i odgovorni prema sebi, sačuvajte zdravlje i uživajte u procesu! Fitness i rekreacija će vam pomoći da od sebe napravite najbolju verziju na fizičkoj, ali i psihološkoj bazi. Zapamtite, samo je zdrav čovjek sretan čovjek.


Ključne riječi: fitness, trening, programi, kondicija, zdravlje

Broj pregleda: 562